Omholt-tunet
Kort historikk
På hjørnet av Bentsegata og Maridalsveien ligger det maleriske Omholt-tunet. Den brolagte gårdsplassen med de gamle husene omkring ble kjøpt av Aage Omholt i 1940. Han lever ikke lengere, men tunet er oppkalt etter ham og eies fremdeles av den samme familien. I 2001 ble husene oppført på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger.
Omholt-tunets adresse er Bentsegata 1 a og b. Denne strekker fra Bentsebrugata til Maridalsveien. Navnet kan føres tilbake til Ole Bentsen (1654-1734), som sammen med Gerhard Treschow (1659-1719) i 1696 startet Norges første papirfabrikk langs Akerselva ved Bentsebrua.

På Omholt-tunet ligger det en større murbygning ut mot Maridalsveien som ble oppført i 1862. Murersvenn Jens Johannesen (f. 1821) var byggherre. Huset ble opprinnelig oppført i to etasjer og ble påbygget med en tredje etasje først i 1870. I denne bygningen var det tidligere en melkebutikk og forsamlingslokaler for Frelsesarméen.
Langs Bentsegata rett ved siden av galleriet står det et 2-etasjes bindingsverkshus som man ikke har kunnet datere, men som ut fra konstruksjonen og materialene virker eldre, antagelig fra 1700-tallet. Her var det opprinnelig flere leiligheter og enkeltværelser. På begynnelsen av 1900-tallet ble det innredet et skomakerverksted i dette huset.
Den lange, smale uthusbygningen på den søndre delen av tomten ble oppført i 1884. Den er i årenes løp blitt benyttet bl.a. til vognremisse, stall for to hester, bryggerhus, kjemisk renseri, tinnsmie og produksjon av messinglysekroner.

Folketellingene gir interessante opplysninger om tidligere beboere på Omholt-tunet. Blant de om lag 60 personene som var bosatt på tunet i 1865, fantes det bl.a. en smed, en snekker, en murer, en skomaker, samt flere fabrikkarbeidere.
I 1875 bodde det rundt 90 personer på Omholt-tunet, bl.a. flere fabrikkarbeidere ved Graahs veveri og Nydalens veveri, en pølsemaker, flere tømmermenn, en sjømann, en papirmøller ved Bentse Bruk, samt flere personer på fattigunderstøttelse.
Bygningen i tre etasjer ut mot Maridalsveien inneholder i dag leiligheter og en resturang.

I bindingsverkshuset langs Bentsegata tilbyr Kari Sophies Musikkinstitutt undervisning i klaver, fiolin, gitar og sang. Dette huset benyttes også til boligformål.
I 1990 ble bygningen der Dalype Galleri holder til oppført. Den har et utseende som harmonerer godt med den eldre bebyggelsen på tunet. Kunstneren Dag Vatle er daglig leder ved galleriet. I samme bygning driver han dessuten egen malerskole med undervisning i frihåndstegning, akvarellmaling og oljemaling.
Kilder: Byggesaksdokumenter i Oslo Byarkiv. Folketellinger i Riksarkivet (Digitalarkivet)
IV 27052004
